
Borkedvelők, figyelem! A Zichy Park Hotelben nem csupán a közeli szekszárdi borvidék legjobb nedűit érdemes megkóstolni. A szállodától alig 12 km-re található a györkönyi Pincehegy, ahol egy kellemes sétával egybekötött borkóstolóra is ellátogathatunk.
Szőlő és bor
Györköny környékén a XVIII. században fejlődött sokat szőlőtermesztés és borkészítés kultúrája. A löszös, homokos, üledékes talaj, napsütéses órák magas száma és a gazdák odaadása révén jó minőségű borokkal büszkélkedhet a Pincehegy. A látogatók diófák árnyékában kalandozhatnak a girbe-gurba utcákon, a Pincehegy egyedülálló hangulatában fürödve és kóstolhatják több, mint 300 présház termését.
Sokszínű vidék
A gazdák egyre több féle szőlőt termesztenek, és így többféle bort állítanak elő. Györkönyben jellemző fajták: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, de előfordul még Irsai Olivér és Oportó is.
Cserszegi Fűszeres
A laza homokos, löszös talajon kiválóan termő cserszegi fűszeres kedvelt szőlőfajta környékünkön. Ezt a viszonylag új borfajtát az 1960-as években nemesítették az Irsai Olivér és piros tramini fajták keresztezésével, ám államilag csak 1982-ben ismerték el. A megfelelően elkészített bor illata a mezők virágjainak illatára emlékeztet: virágos, parfümös. Íze fűszeres zamatú, extraktban gazdag, harmonikus savtartalmú, így mindennapi fogyasztásra nagyon alkalmas, könnyű bor. Az aranyló nedűt akár Györkönyben, akár a Zichy Park Hotelben is megkóstolhatjuk.