Facebook
Bejelentkezés dátuma:
Éjszakák száma:

Az aromaterápia története

Az aromaterápia kifejezés önmagában hordoz valamiféle ősiséget, a természet közelségét, a belőle fakadó gyógyulás, szépség és kiegyensúlyozottság lehetőségét. Ami nem is véletlen, hiszen múltja évezredekre tekint vissza. És bár az őskorig nem kell visszamennünk, az ókori Egyiptomig mindenképpen érdemes.

Aromaterápiás masszázsok a Zichy Park Hotelben

Az aromaterápia, bár első hallásra pusztán egzotikusnak tűnik, drámaian hatásos gyógymód napjainkban is. Főként stressz oldására használjuk, otthon elsősorban párologtatva, welnnesekben és egyéb szalonokban masszázs, vagy megfelelő szauna kabin élvezete közben.

 

Ahogy az ókori Egyiptomban csinálták

A piramisairól és a balzsamozásról ismert ókori kultúra bizony gondolt az élőkre is. És bár Kleopátra szinte egyedülállóként merült meg időről-időre egy medencényi szamártejben szépsége megőrzése érdekében, másoknak is jutott az élvezetekből. Főként persze a tehetősebb réteg élvezhette a parfümös kényeztetést, ám a papi világban is nagy jelentősége volt az illóolajoknak.

Az ókori egyiptomiak időszámításunk előtt 4500 körül már használták az aromaterápiát, erről a feltárt sírok leletei árulkodnak, amelyek között sok olajos edényt is találtak. A sírkamrában eltemetett illóolajokat a túlvilágra szánták az eltemetett előkelőségeknek, hogy ott se szenvedjenek hiányt gyógyító hatású illóolajokban.

A gumiból, gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont értékes illóolajokat részben gyógyszerként, részben vallási célokra használták. Igazi jelentőségét akkor érte el, amikor papi beavatáskor és az uralkodói beiktatás során is bevetették, a felkenés eszközeként. A balzsamozásban, így a tartósításban az egyiptomiak verhetetlenek voltak: a vászontekercseket cédrus-, mirha-, szerecsendió-, szegfűszeg- és fahéjolajjal itatták át. Ezek az olajok fertőtlenítő tulajdonságúak.

Egyes hieroglifák megőriztek különböző recepteket, amelyeket az emberek gyógyítására és szépségápolásra használtak. Ezeket az olajos keneteket nem csak az illatuk miatt használták, hanem például a szemfestéket úgy keverték ki, hogy az védje a szemet a fertőzésektől.

 

Máshol az ókorban

Az ókori Kínában is felfedezték és használták is az aromákat. Az időszámításunk előtt 2700 körül született Nagy Gyógynövénykönyv 365 gyógynövényt sorol fel, amelyekhez képest a most ismert mintegy 400 gyógynövény igen csekély mértékű eltérést mutat.

India sem maradt le. Az ájurvédikus gyógymód mintegy 3 ezer éves múltra tekint vissza. Ennek a gyógymódnak egyik alapja az illatos olajok, fűszerek és a masszázs alkalmazása.

A görögök és rómaiak is ismerték az olajok előnyös tulajdonságait. Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának neveznek, az olajok használatát ajánlotta a pestis megelőzésére. Athén utcáit olajjal töltött füstölők lepték el azért, hogy megelőzzék a betegség terjedését. 

Perzsiában egy Avicenna (Ibn Szína) nevű filozófus és orvos lehetett a lepárlás feltalálója. Művében az aromás anyagok és fűszerek felhasználásáról írt.

 

A sötét középkor

Amely nem csak sötét volt, hanem igen büdös is. A minden napi tisztálkodás nem volt éppen trendi, és a pestis is tett arról, hogy ne épp a kellemesnek mondott szagok terjengjenek, lévén elpusztította a föld teljes népességének csaknem felét. Bár olajokat és illatszereket Európában is használtak, azt főként a mosdatlanság szagának elfedésére használták. A gyógy- és fűszernövények a szerzetesek munkájának köszönhetően maradtak fenn, ezeket a kolostorok kertjeiben nevelték, és ezekből készítették a különböző illóolajokat, amelyeknek gyógyító hatását újra felfedezték és újra alkalmazni kezdték őket. Végül megjelentek a házaló árusok is, akik aztán sokszor mérgeket sóztak rá áldozataikra. Így 1786-ban megszüntették működésüket.

A 19-dik századig a nemzedékek egymásra hagyományozva őrizték meg a herbalizmus tudományát, aztán megjelentek a mesterséges gyógyszerek és jelentősége egy csapásra köddé vált.

 

Az aromaterápia reneszánsza

A mai értelemben vett aromaterápia Európában a 20. század elején jelent meg. Az elnevezés René-Maurice Gattafossé francia vegyészhez fűződik, aki levendula olajat cseppentett a kezén lévő sebre és az viszonylag gyorsabban gyógyult, mint ahogy ez szokásos lenne.  Tanulmányozni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait. A modern tudományos gondolkodás és az orvosi gyakorlat keretébe ágyazva alkotta meg az „illóolajok alkalmazásán alapuló gyógyító rendszerét”- az aromaterápiát-, de tudott az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól is. Később Marguerite Maury, egy szintén francia biokémikusnő felismerte, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön át és szétoszlanak a testben.

Ma a módszer reneszánszát éli. Ami nem is csoda, hiszen az egyre nagyobb kihívások igénybe veszik a szervezetünket és nem feltétlenül szeretnék szintetikus bogyókon élni. Aromaterápiával számos panasz enyhíthető, például a stressz okozta tünetek, fejfájás, migrén, bőrelváltozások vagy a szorongás.

Ha szeretné kipróbálni és élvezni az aromaterápiás masszázs jótékony hatásait, akkor válasszon kedvezményes csomagajánlataink közül, ide kattintva!

 Legfrissebb híreink
A karácsonyi időszak elég stresszes tud lenni, aminek köszönhetően nem tudunk minőségi időt tölteni a szeretteinkkel. Érdemes ezért kiszakadni az ünnepek eljövetelével a megszokott környezetből, és egy vidéki helyszínen élvezni...
Senki sem tud ellenállni egy kiscicának, kiskutyának vagy akár egy póninak. Azonnal szeretnénk megsimogatni, a közelében lenni, etetni,...
Lassan vége a nyaralásnak, kezdődnek ismét a dolgos hétköznapok. Tele élményekkel, kicsit szomorkásan hagyjuk magunk mögött az elmúlt...
Nyári étlapunk legkedveltebb fogása vitathatatlanul a tejszínes gyümölcsleves. Vendégeink kortól függetlenül rajonganak érte,...
Zichy Park Hotel

 

Elérhetőség

Cím: H-7043 Bikács-Kistápé LigetCím: H-7043 Bikács-Kistápé Liget

Telefonszám Telefon: KATTINTSON

© 2013 - 2018 Zichy Park Hotel Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient| Marketing tanácsadás, keresőoptimalizálás: Marketing Professzorok