Facebook
Bejelentkezés dátuma:
Éjszakák száma:

Aromaterápia

Az utóbbi években ismét egyre többször találkozunk ezzel a kifejezéssel és ez nem is véletlen. Valamire való wellness már nem is működhet aromaterápiás szolgáltatások nélkül, hiszen a mentális és testi egészség javításának, megtartásának és fejlesztésének elengedhetetlen kelléke.

Aromaterápiás masszázs

Az ókori módszer kedvező hatásait eddig csak igazolni lehetett. Népszerűségét időről-időre megpróbálják elnyomni újdonságokkal, ám ezek csak átmeneti sikerek, mert ami jó, az mindig utat tör magának és visszatér. Így van ez az aromaterápiával is, ami nem csak az illóolajok belélegzését jelenti, hanem a velük végzett gyógyeljárások összességét is.

Mik azok az illóolajok?

Az illóolajokat az aromás növények gyökeréből, kérgéből, szárából, leveléből, gyantájából, héjából, magvaiból, törzséből vagy hajtásaiból nyerik. Nagyon fontos, hogy ehhez vegyszermentes eljárást használnak, általában hidegen préselik őket, így maradnak teljes értékűek. Ugyanolyan illatuk van, mint annak a növénynek, amelyből kinyerik, rendkívül tömények, szabad levegőn pedig gyorsan párolognak. Áruk roppant változó, többek között függ attól, mekkora mennyiségű növény kell az olaj előállításához. Például levendulából 150 kilónyi szükséges egy liter olajhoz, de 1 liter rózsaolajhoz már 5 tonna szirom kipréselése szükséges.

Érdemes tudni, hogy a gyümölcsök, egyes citrusfélék kivételével nem tartalmaznak illóolajat. Így ha valaki őszibarack, körte, banán vagy cseresznye, esetleg kókusz illóolajat szeretne ránk sózni, kezdhetünk gyanakodni, hogy az illető remek szintetikus vegyszeres kapcsolatokkal rendelkezik.

Az illóolajok nem oldódnak vízben, csak növényi eredetű olajokban és bizonyos alkoholokban. Tapintásuk egyáltalán nem zsíros, nem hagynak foltot a ruhán.

 

Hogyan hatnak ránk?

Az illóolajokat belélegezhetjük, ám a bőrünkön keresztül is kifejthetik hatásukat. Legtöbbjük nemcsak andalító illatokkal bír, antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló, egyben a bőr regenerálódását (pl. sebképződést) elősegítő hatásokkal is rendelkezik.

Az illatok befolyásolják a hormonok működését, az étvágyat, a testhőmérsékletet, az inzulintermelést, a teljes anyagcsere-folyamatot, a feszültségérzetek szintjét, a nemi beállítottságot, továbbá a gondolkodást és reakciókat. Hatással van a limbikus rendszerre, amely pedig befolyásolja az idegrendszert, így a szervezet védekezőképességét is.  A vágyak, az indíttatás, a hangulatok, a megérzések és az alkotókészség mind a limbikus rendszer működéséből fakadnak. Az illatok hatnak erre, ezért képesek javítani a psziché állapotát, ezen keresztül erősítik a szervezet fizikai egészségi állapotát.

A jó illatok megindítják a neurotranszmitterek (idegsejtek közti ingerületátvivő vegyület) és endorfinok (boldogsághormon, belső fájdalomcsillapító vegyületek) termelődését az agyban. Ezek a hormonszerző anyagok örömérzetet keltenek az emberben, és jó közérzetet idéznek elő. A neurotranszmitterek felelősek a nemi vágy feléledéséért, a stressz csökkentéséért, a fájdalomcsillapításért és az érzelmi egyensúlyért.

Válasszon kedvezményes csomagajánlatainkból ide kattintva és élvezze az aromaterápia jótékony hatásait szállodánkban.

 

Hogyan jön mindez össze a masszázzsal?

A masszázshoz használt illóolajok elsősorban a bőrbe, valamint a mélyebben lévő szöveti részekbe és a vérpályába eljutva fejtik ki jótékony hatásukat. Mivel szerencsére nem elkerülhető, hogy ezeket az illatanyagokat be is lélegezzük, így ezen az úton keresztül is hatással lesznek ránk. A masszázs során elillanó és belélegzett illóolajok nyugtató és/vagy frissítő, a hangulatot kedvezően befolyásoló hatásai is érvényesülhetnek.

És ha ezek találkoznak a masszázzsal, mind a gyógy-, mind a relaxáló változatával, még hatékonyabbá tudják azt tenni. A masszázs simításból, gyúrásból, dörzsölésből, rezegtetésből és szelíd ütögetésből álló, kézzel végzett kezelés, amely kedvező hatással van a vázizomzatra, a vér- és nyirokkeringésre, és a közérzetet is javítja. Az illóolajokból felszabaduló illatok pedig ezeket a hatásokat még hangsúlyosabbá teszik.

 

Miért fontosak a tiszta illóolajok és vivőanyagok?

A vivőanyagok azok az olajok, amelyekkel az illóolajokat el tudjuk keverni, így jól kezelhető, hígított, nem irritatív állapotban fel tudjuk vinni a bőrre. Segíti a bőr síkosságát, amelyben a masszázs fájdalommentesen tud érvényesülni, segítségre tud lenni a letapadt izomzat, idegek fellazításában. A bőr védőrétegében felszívódó vivőanyagok olajsavban és esszenciális zsírsavakban is gazdagok, ezért többek között bőrpuhító és bőrtápláló hatásokkal is kiegészítik a masszázsolajban lévő illóolajok kedvező tulajdonságait.

Ilyen például a jojoba olaj. Értékes tápanyagokat tartalmaz és gyorsan felszívódik. Lágyítja és hidratálja a száraz, illetve az öregedő bőrt. Segíti a gyulladások gyógyulását, pont ezét zsíros, pattanásos bőrre is ajánlott.

Éppen ezért fontos, hogy a masszőrünk olyan olajokat válasszon ki, amelyek nem a szintetikus anyagokat előállító laborokban készülnek. Minden masszázsolaj bekerül a mélyszövetekbe és a vérkeringésbe, így azok az olajok, amelyek kőolajszármazékokból készülnek, többet ártanak, mint használnak.

A kereskedelemben kapható masszázsolajok nagy része tartalmaz kőolajszármazékokat, így alaposan meg kell néznünk, mit vásárolunk. Ennek oka az, hogy a pakura olcsó, könnyen átalakítható, éppen ezért könnyen hozzáférhető, de használata a szervezetre nézve kifejezetten káros.

 

Az egyszerű megoldás

A magukra valamit adó masszázsszalonokban, wellness központokban, vagy csak masszázst egyszerűen az alapvető szolgáltatásaik között felvonultató szállodákban kizárt, hogy rossz minőségű masszázsolajokkal találkozzunk, bár ha valaki krémet használ, az már okot adhat gyanakodásra. Kérésünkre a masszőrnek tájékoztatnia kell arról, mit tesz ránk, mit masszíroz a bőrünkbe. Ha kétségeink vannak, megkérhetjük arra, hogy az általunk preferált anyagot használja. Elmondhatjuk neki, hogy tiszta növényi anyagot szeretnénk krém helyett és azt is, hogy milyen (100 százalékosan tiszta) illóolajat szeretnénk.

 

Gyors és tökéletes masszázsolaj otthon

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a masszázsolajunk tiszta, akkor a legegyszerűbb, ha étkezési szőlőmag olajhoz, napraforgóolajhoz vagy hidegen préselt olívaolajhoz adunk magunk választotta, tiszta illóolajat. Masszázsolaj készítéséhez 6-10 csepp illóolajat keverjünk el 1 evőkanál zsíros olajban, bár ez csak egy átlagos recept. Amennyiben tiszta illóolajat vásárolunk, a mellékelt tájékoztatón megadják a megfelelő felhasználási arányokat. Nagyon fontos, hogy ha magunk keverünk otthon masszázsolajat, illóolaj vásárlásakor figyeljünk arra: az illóolajok és az aromaolajok nem ugyanazok, csak olyat vásároljunk, amelyen feltüntetik, hogy 100 százalékos tisztaságú illóolaj.

Válasszon kedvezményes csomagajánlatainkból ide kattintva és élvezze az aromaterápia jótékony hatásait szállodánkban.Legfrissebb híreink
A karácsonyi időszak elég stresszes tud lenni, aminek köszönhetően nem tudunk minőségi időt tölteni a szeretteinkkel. Érdemes ezért kiszakadni az ünnepek eljövetelével a megszokott környezetből, és egy vidéki helyszínen élvezni...
Senki sem tud ellenállni egy kiscicának, kiskutyának vagy akár egy póninak. Azonnal szeretnénk megsimogatni, a közelében lenni, etetni,...
Lassan vége a nyaralásnak, kezdődnek ismét a dolgos hétköznapok. Tele élményekkel, kicsit szomorkásan hagyjuk magunk mögött az elmúlt...
Nyári étlapunk legkedveltebb fogása vitathatatlanul a tejszínes gyümölcsleves. Vendégeink kortól függetlenül rajonganak érte,...
Zichy Park Hotel

 

Elérhetőség

Cím: H-7043 Bikács-Kistápé LigetCím: H-7043 Bikács-Kistápé Liget

Telefonszám Telefon: KATTINTSON

© 2013 - 2018 Zichy Park Hotel Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient| Marketing tanácsadás, keresőoptimalizálás: Marketing Professzorok