Vidéki ízek és ételek, falusi környezet a Zichy Park Hotelben

Foglalás

Gasztronómiai élmények a Parasztudvarban

A régi hagyományokat és a régi idők emlékeit őrző Parasztudvar melléképületei minden évszakban a legkülönfélébb programlehetőségekkel várják a pihenni vágyó párokat, családokat, a céges rendezvények, csapatépítő tréningek résztvevőit. Ünnepek, vigadalmak, disznótorok alkalmával bemutatásra kerül a hagyományokat tisztelő konyhaművészet, az itt készített házi rétes csak úgy vonzza a vendégeket.

 

A vidék ízei és házi disznótor a Zichy Parkban


A téli hidegben egy igazán kiváló, vidékre jellemző program a házi disznótor, ami a hagyományok teljes tiszteletben tartásával kerül megrendezésre. Igaz, egy kissé korán kell felkelni, de ez a vendégeket csöppet sem zavarja, hiszen az élmények és a disznótoros ínyencségek, finomságok abszolút kárpótolják őket a pár óra kiesett alvásért, nem is beszélve a kolbász- és hurka kóstolóból, amit vendégeink magukkal vihetnek.

A disznótort 10 fő feletti társaságoknak, csoportoknak egyedi időpontban is megszervezzük.

 

Disznótoros ételek frissen, a vidék legfinomabb ízeivel


Ahogy a munkafolyamatok elvégzésének is megvan a sorrendje, menete, úgy a disznóvágáshoz készített ételek is szinte kötelezőek.

A hideg idő miatt a disznótorok jellemző itala a forralt bor és a tea. A nap kezdéséhez pedig elengedhetetlen a pálinka. A hajnali hideg ellen az ún. fogópálinkával indul egy hagyományos disznóvágás.

Reggelire pirított máj és hagymás sült vér várja a hajnal óta dolgozó embereket. Azért ez a szokásos reggeli, mert ez készül el leghamarabb.

Ebédre orjaleves, esetleg frissen sült húsok. Az orjaleves húsos karajcsontból főzött leves, zöldségekkel (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé), petrezselyemmel, sóval és borssal fűszerezve, levestésztával tálalva. Délre általában a hájas pogácsa is elkészül – de a hagyományos disznóölések alkalmával főleg estére marad az igazán nagy lakoma. A hurka és a kolbász töltése és a disznósajt elkészítése is délután történik.

 

Vacsorára már terített asztal várja a fáradt, egész nap tüsténkedő embereket. Addigra a húsfeldolgozással is elkészülnek, következhet a pihenés, a vígasság, a lakoma. A sült kolbász, a májas és a véres hurka talán az első, ami beugrik még azoknak is, akik hírből sem ismerik a hagyományos disznótorokat. Ehhez hagymás krumpli, párolt káposzta és savanyúság illik. A disznótoros káposzta, azaz toros káposzta a lakoma nevét is viseli, bár már kevésbé elterjedt étel. A sváb receptnek – ahogy a nevéből is következik – a disznóhús mellett a savanyú káposzta az alapja. Ebbe az ételbe a malac fejét is bele szokták főzni. Vacsorához különféle sült pecsenyék is készülnek, desszertnek pedig szokásos édesség a fánk és a rétes.

Tipikus disznótoros étel még az abált szalonna, a disznósajt vagy a töpörtyű. A kocsonya is disznóvágáshoz köthető, de ezt általában egy héttel a vágás után készítik.

 

Vidéki ízek és ételek Bikácson – Rövid összefoglaló a házi disznótorról

 

A legtöbb állat húsipari feldolgozása ma már nagyüzemi keretek között történik, de a disznóvágást sok helyen még háznál is végzik. A disznó húsának házi hasznosításán túl az esemény jelentőségét inkább a hozzá kapcsolódó szokások és a közösségi összejövetel lehetősége adja. A huszadik század végén és a huszonegyedik század elején a disznóvágás már jelentős turisztikai vonzerővel bír, és manapság is sok vendéglátó kimondottan ezért szervez ilyen rendezvényeket. Itt már nem az állat húsának feldolgozása és minél további elraktározása az elsődleges cél. Jellemzően a közösségi élmény, a disznótoros lakoma és a disznóvágáshoz kapcsolódó népszokások felelevenítése az igazi attrakció.

 

A disznóvágás hagyományosan a téli időszakhoz kötődik. András napkor, november 30-án kezdődik a „szezon”, ezért viccesen disznóölő Szent Andrásként is szokták emlegetni ezt a napot. Régen a sok közös munka alkalmával jöttek össze az emberek, főleg télen, amikor nem kellett a mezőkön dolgozni. Ilyen volt a fonás, a szövés, a hímzés vagy a tollfosztás, de a disznóvágás is. Utóbbinál a nők és a férfiak közösen dolgoztak, mindenkinek megvolt a maga feladata. A férfiak a nagyobb testi erőt igénylő munkákat végezték, például az állat leölése, feldarabolása, míg a nőkre inkább tisztítási, főzési munkák vártak. A hurka, kolbász töltése szintén jellemzően férfi feladat volt.

 

Sok mondás és hiedelem kapcsolódik a disznóvágáshoz, kezdve onnan, hogy mely napokon nem szabad disznót vágni, majd aztán melyik munkafolyamatnál nem szabad beszélni, melyiknél kell hangosan nevetni, vagy hogy a disznót nem szabad sajnálni. Ezeket mind azért kell betartani, hogy jó legyen a hús, vagy a szalonna. A kóstoló hagyománya még ma is él, nem szabad megfeledkezni a rokonokról, szomszédokról és természetesen ezt nekik is illik viszonozni. Délutánra persze jönnek sorban a szívesen fogadott, és a kevésbé örömmel látott vendégek is. Ezek külön csoportja más-más szokást követve versel, hoz valamit, stb. majd általában jut nekik is a bőséges disznótoros lakomából. Ma is az egyik leggyakrabban használt kifejezések közé tartozik a „kolbászból van a kerítés”, amit a gazdagság szinonimájaként használnak, de sokan nem tudják honnan ered. Természetesen a disznóvágáshoz köthető, hiszen régen ilyenkor a kerítésre aggatták az elkészült hurkát, kolbászt.


címkék:

AKCIÓS AJÁNLATOK

Várjuk Önt egy "egyéjszakás kalandra" a bikácsi Zichy Park Hotelben! Töltsön el egy pihentető éjszakát a szekszárdi dombok ölelésében, a 15 hektáros Zichy Birtokon, ahol garantált a tökéletes kikapcsolódás.
Wellness részlegünk élménymedencéje, infra- és finn szaunánk, képzett masszőreink testi és lelki megújulást kínálnak, amelyet kiegészít a Birtokunk háborítatlan csendje és nyugalma.

Ez most egy nem akármilyen ajánlat, ha 2 éjszakánál többet tölt el nálunk, a további éjszakák árából 5% kedvezményt adunk ajándékba!!!
Csak hogy a gyönyörű nyárutót élvezhessék csodaszép birtokunkon különleges ételekkel, kalandokkal!

Töltsön 1 napot szállodánkban, ahol önfeledten kipihenheti az egész család magát Levendula wellness részlegünkön, kalandparkunkban! Kényeztesse testét és lelkét, élvezze a páratlan környezetet, közben kóstolja meg Éttermünk specialitásait! Kettő az egyben ajánlat, 1 belépő = 2 szolgáltatás: Strand & Wellness használat + Éttermi fogyasztás




Augusztus 20. az államalapítás és az új kenyér ünnepe, töltse kellemes környezetben pihenéssel! A kemencénkben frissen sült új kenyér szentelés, ünnepi játékok és pompás tűzijáték is várja szállodánk vendégeit!

Ha csak néhány napja van, és egy kicsit kipihenni vágyik, nyaraljon a Zichy Park hotelben. Élvezze a napsütést, a naponta változó programjainkat, Tolna megye hagyományait életre keltő gasztronómiánkat.

A nyári élmények után jól esik egy kis levezetés. Szállodánk kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik egy kis energiát szeretnének gyűjteni a őszi munkakezdés előtt vagy éppen a nyár fáradalmait szeretnék kipihenni.




Október 23-a Szabadság Napja. Ezen a hétvégén megemlékezünk a magyar történelem egyik legjelentősebb időszakáról. Múltidéző programokkal, mécsesgyújtással emlékezünk meg '56 hőseiről. Az ünnepi momentumok mellett a főszerep a pihenésé, a lazulásé és a változatos családi aktivitásoké egy kis wellness élménnyel fűszerezve.

Még javában tombol a hőség, de mi már gondolunk a csendes téli estékre is, amikor jó bevackolni magunkat! És most hihetetlen előfoglalási kedvezménnyel, ami 20%!!!
Élvezze a vidéki tél szépségeit a Zichy Park Hotelben! Szállodánk hatalmas parkjában megfigyelheti a téli természet csodáit és ha nagyon átfázott, egy pohár melengető forraltborral felmelegedhet nálunk!

Már most gondoljon az őszi szünetre, pihenését lefoglalhatja 5 % előfoglalási kedvezménnyel!! Sok izgalmas, sokszínű programajánlattal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Jöjjön és csodálja meg az őszi természetet nálunk, mely október végén is számtalan kirándulási- és programlehetőséggel várja Önt és Családját!

 




"Romantikázás"

Értékelés időpontja: 2017. június 25.

"Nászutunkat töltöttük ebben a holtelben! Szép tiszta szobák, kedves személyzet! Az ételek finomak voltak, csak a házi süteményük volt egy kicsit fura. Elég száraznak éreztük. A medencék nem a legnagyobbak, de nem rosszak. A benti medencében van pezsgő fürdő funkció. Illetve használtuk a szaunát is...."

LEGFRISSEBB HÍREK
legjobb csapatépítő a Zichy Park Hotelben

Hotelünk számos alkalommal helyszínéül szolgált már különböző csapatépítő tréningeknek, melyek célja, hogy a csapat tagjait közelebb hozza egymáshoz, az esetleges ellentétek megszűnjenek és látogatóink a csapatépítő hétvége befejeztével egységes, összetartó csapatként hagyják el birtokunkat.

Vidéki szállás - szállásfoglalási szokások Magyarországon

Itt a nyár, amikor a legtöbben vesszük ki a szabadságunkat. Aki teheti, szívesen vonul el a nagyváros zajától és kapcsolódik ki családja vagy baráti körben ebben a kánikulában.   Vannak, akik kihasználva a jó időt egy jó kis kempingre szavaznak, illetve vannak azok az utazók is, akik inkább az apartmanokban, szállodákban történő szállásokat részesítik előnyben nyaralásuk alkalmával.   Utánajártunk annak, hogy mi is jellemzi szállásfoglalási szokások terén gyönyörű hazánkat, Magyarországot.

Minden a jégkrémről

Ki ne szeretné a jégkrémet, ezt a mennyei nyalánkságot? Manapság már minden ízben és formában megtalálható, s méltán nevezhető a fagylalt mellett a legkedveltebb nyári édességnek.   De vajon azon kívül, hogy mi a kedvenc jégkrémed mit tudsz a róluk? Most beavatunk néhány érdekességbe szeretett jeges falatoddal kapcsolatban.  

nyári tanácsok strandra és kiránduláshoz

Elérkezett a mindenki által egész évben várt nyár, a kánikula és a nyaralás ideje. Végre kipihenhetjük magunkat, felhevült testünket a medencék kellemes vizében hűsíthetjük le, kirándulhatunk egy hatalmasat vagy éppen kedvenc sportjainknak hódolhatunk.   Senkinek sem szeretnénk letörni a lelkesedését, de mielőtt nagy hévvel belevetnénk magunkat ezekbe a felemelő programokba, fontos felkészülnünk néhány dologra. Lássuk hát, mik ezek!

További hírek
New York Café TripAdvisor