Vidéki ízek és ételek, falusi környezet a Zichy Park Hotelben

Foglalás

Gasztronómiai élmények a Parasztudvarban

A régi hagyományokat és a régi idők emlékeit őrző Parasztudvar melléképületei minden évszakban a legkülönfélébb programlehetőségekkel várják a pihenni vágyó párokat, családokat, a céges rendezvények, csapatépítő tréningek résztvevőit. Ünnepek, vigadalmak, disznótorok alkalmával bemutatásra kerül a hagyományokat tisztelő konyhaművészet, az itt készített házi rétes csak úgy vonzza a vendégeket.

 

A vidék ízei és házi disznótor a Zichy Parkban


A téli hidegben egy igazán kiváló, vidékre jellemző program a házi disznótor, ami a hagyományok teljes tiszteletben tartásával kerül megrendezésre. Igaz, egy kissé korán kell felkelni, de ez a vendégeket csöppet sem zavarja, hiszen az élmények és a disznótoros ínyencségek, finomságok abszolút kárpótolják őket a pár óra kiesett alvásért, nem is beszélve a kolbász- és hurka kóstolóból, amit vendégeink magukkal vihetnek.

A disznótort 10 fő feletti társaságoknak, csoportoknak egyedi időpontban is megszervezzük.

 

Disznótoros ételek frissen, a vidék legfinomabb ízeivel


Ahogy a munkafolyamatok elvégzésének is megvan a sorrendje, menete, úgy a disznóvágáshoz készített ételek is szinte kötelezőek.

A hideg idő miatt a disznótorok jellemző itala a forralt bor és a tea. A nap kezdéséhez pedig elengedhetetlen a pálinka. A hajnali hideg ellen az ún. fogópálinkával indul egy hagyományos disznóvágás.

Reggelire pirított máj és hagymás sült vér várja a hajnal óta dolgozó embereket. Azért ez a szokásos reggeli, mert ez készül el leghamarabb.

Ebédre orjaleves, esetleg frissen sült húsok. Az orjaleves húsos karajcsontból főzött leves, zöldségekkel (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé), petrezselyemmel, sóval és borssal fűszerezve, levestésztával tálalva. Délre általában a hájas pogácsa is elkészül – de a hagyományos disznóölések alkalmával főleg estére marad az igazán nagy lakoma. A hurka és a kolbász töltése és a disznósajt elkészítése is délután történik.

 

Vacsorára már terített asztal várja a fáradt, egész nap tüsténkedő embereket. Addigra a húsfeldolgozással is elkészülnek, következhet a pihenés, a vígasság, a lakoma. A sült kolbász, a májas és a véres hurka talán az első, ami beugrik még azoknak is, akik hírből sem ismerik a hagyományos disznótorokat. Ehhez hagymás krumpli, párolt káposzta és savanyúság illik. A disznótoros káposzta, azaz toros káposzta a lakoma nevét is viseli, bár már kevésbé elterjedt étel. A sváb receptnek – ahogy a nevéből is következik – a disznóhús mellett a savanyú káposzta az alapja. Ebbe az ételbe a malac fejét is bele szokták főzni. Vacsorához különféle sült pecsenyék is készülnek, desszertnek pedig szokásos édesség a fánk és a rétes.

Tipikus disznótoros étel még az abált szalonna, a disznósajt vagy a töpörtyű. A kocsonya is disznóvágáshoz köthető, de ezt általában egy héttel a vágás után készítik.

 

Vidéki ízek és ételek Bikácson – Rövid összefoglaló a házi disznótorról

 

A legtöbb állat húsipari feldolgozása ma már nagyüzemi keretek között történik, de a disznóvágást sok helyen még háznál is végzik. A disznó húsának házi hasznosításán túl az esemény jelentőségét inkább a hozzá kapcsolódó szokások és a közösségi összejövetel lehetősége adja. A huszadik század végén és a huszonegyedik század elején a disznóvágás már jelentős turisztikai vonzerővel bír, és manapság is sok vendéglátó kimondottan ezért szervez ilyen rendezvényeket. Itt már nem az állat húsának feldolgozása és minél további elraktározása az elsődleges cél. Jellemzően a közösségi élmény, a disznótoros lakoma és a disznóvágáshoz kapcsolódó népszokások felelevenítése az igazi attrakció.

 

A disznóvágás hagyományosan a téli időszakhoz kötődik. András napkor, november 30-án kezdődik a „szezon”, ezért viccesen disznóölő Szent Andrásként is szokták emlegetni ezt a napot. Régen a sok közös munka alkalmával jöttek össze az emberek, főleg télen, amikor nem kellett a mezőkön dolgozni. Ilyen volt a fonás, a szövés, a hímzés vagy a tollfosztás, de a disznóvágás is. Utóbbinál a nők és a férfiak közösen dolgoztak, mindenkinek megvolt a maga feladata. A férfiak a nagyobb testi erőt igénylő munkákat végezték, például az állat leölése, feldarabolása, míg a nőkre inkább tisztítási, főzési munkák vártak. A hurka, kolbász töltése szintén jellemzően férfi feladat volt.

 

Sok mondás és hiedelem kapcsolódik a disznóvágáshoz, kezdve onnan, hogy mely napokon nem szabad disznót vágni, majd aztán melyik munkafolyamatnál nem szabad beszélni, melyiknél kell hangosan nevetni, vagy hogy a disznót nem szabad sajnálni. Ezeket mind azért kell betartani, hogy jó legyen a hús, vagy a szalonna. A kóstoló hagyománya még ma is él, nem szabad megfeledkezni a rokonokról, szomszédokról és természetesen ezt nekik is illik viszonozni. Délutánra persze jönnek sorban a szívesen fogadott, és a kevésbé örömmel látott vendégek is. Ezek külön csoportja más-más szokást követve versel, hoz valamit, stb. majd általában jut nekik is a bőséges disznótoros lakomából. Ma is az egyik leggyakrabban használt kifejezések közé tartozik a „kolbászból van a kerítés”, amit a gazdagság szinonimájaként használnak, de sokan nem tudják honnan ered. Természetesen a disznóvágáshoz köthető, hiszen régen ilyenkor a kerítésre aggatták az elkészült hurkát, kolbászt.


címkék:

AKCIÓS AJÁNLATOK

Az őszi színek varázslatosak, a végtelen sárga, narancssárga, vörös levelek csodálatos kavalkádja megunhatatlan. Véget ért a nyár, de ez az idő is épp olyan élményekkel kecsegtet. És még egy plusz ajándék: MOST a gyermekeknek 6 éves korig a szállás ingyenes!

A nyár után, végre újra együtt lehet a család egy gondtalan pihenésre. Sok izgalmas, sokszínű programajánlattal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Jöjjön és csodálja meg az őszi természetet nálunk, mely október végén is számtalan kirándulási- és programlehetőséggel várja Önt és Családját!

Nagysikerű hamisítatlan vidéki hangulatú disznóvágásra várjuk négycsillagos kényelemben! A vidéki élet hagyományait felelevenítve szombat kora reggeltől egész napos programot kínálunk, a vállalkozó kedvűek részt vehetnek a disznó feldolgozásának folyamatában, elleshetik böllérünk és főzőasszonyaink fortélyait.

Október 23-a Szabadság Napja. Ezen a hétvégén megemlékezünk a magyar történelem egyik legjelentősebb időszakáról. Múltidéző programokkal, mécsesgyújtással emlékezünk meg '56 hőseiről. Az ünnepi momentumok mellett a főszerep a pihenésé, a lazulásé és a változatos családi aktivitásoké egy kis wellness élménnyel fűszerezve.

Lepje meg az Önnek oly kedves szeretteit élménnyel! Különböző időszakokra választható ajándékutalványainkat egyszerűen e-mailen és postán is el tudjuk küldeni, hogy igazi örömteli arcokat lásson!

Mi gondolunk a csendes téli estékre is, amikor jó bevackolni magunkat! Élvezze a vidéki tél szépségeit a Zichy Park Hotelben! Szállodánk hatalmas parkjában megfigyelheti a a téli természet csodáit.

Töltse a Zichy Park Hotelben a Karácsonyi Ünnepeket! Ajándékozza meg családját néhány nap tökéletes kikapcsolódással.
Mi mindenről gondoskodunk, Önnek csak az ajándékokat kell majd becsomagolnia.

A két ünnep közötti csendes időszak néha hihetetelenül kell. Kell, hogy egy kicsit leeresszünk a felfokozott karácsonyi hangulat után és rápihenjünk a  pörgős szilveszter előtt.

A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés. Hogy is lehet igazán jól kezdeni a 2019-as évet, mint egy igazán bőséges, mesterien elkészített étkekkel, fergeteges hangulattal?!



"Csoportépítő"

Értékelés időpontja: 1 héttel ezelőtt

"Egy 80 fős csoporttal érkeztünk ide több városból is, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az embereket. Itt minden a rendelkezésünkre állt az előadóteremtől az esti zenés táncolásig. A kollégá kifejezetten élvezték a faulisias hangulatot az állatokkal együtt. A svédasztalos tálalás jól elő volt készítve választékos és..."

LEGFRISSEBB HÍREK
Egy recept, amit imádni fog a család: beregi csirke

A nagymamáinknál valószínűleg senki sem tud jobban főzni a világon... Lehet, hogy finomabb, lehet, hogy szebb, amit egy étteremben kapunk, de azokból a fogásokból hiányzik az a feltétel nélküli szeretet, az az odaadás, amit a nagyi minden alkalommal belecsempész az ételbe.

gyógyító háziálllatok - birtok szálloda

Senki sem tud ellenállni egy kiscicának, kiskutyának vagy akár egy póninak. Azonnal szeretnénk megsimogatni, a közelében lenni, etetni, gondozni. Az állatokkal való időtöltés, törődés pedig pozitívan hat a lelki állapotra, csökkenti a stresszt, megnyugtat. Erre a felismerésre már a XVIII. században rájöttek a szakemberek és ebből az időből vannak az első feljegyzések pszichoterápiában alkalmazott állatokról is. 

Őszi kikapcsolódás, túrázás

Vége a nyárnak, elkezdődtek ismét a dolgos hétköznapok. Tele élményekkel, kicsit szomorkásan hagyjuk magunk mögött az elmúlt heteket. Ám az ember természetes igénye az alkotás, a munka és a tanulás, így augusztus vége felé a megszokott napirendet és az új kihívásokat már jólesően vesszük tudomásul.

A vidék ízei - gyümölcsleves

Nyári étlapunk legkedveltebb fogása vitathatatlanul a tejszínes gyümölcsleves. Vendégeink kortól függetlenül rajonganak érte, főszakácsunk, Teca pedig nem győzi készíteni. Nem túl édes és nem túl fűszeres – éppen csak szelíden megmutatja magát a fahéj és a szegfűszeg. A friss nyári gyümölcs és a lágy tejszín ha találkozik a leveses csészében, attól mindenki egy kicsit boldogabb lesz. A receptet természetesen megosztjuk Önökkel, bár egy összetevő mindenképp hiányozni fog: főzőasszonyaink szíve-lelke, amit minden általuk készített ételhez hozzáadnak.

További hírek
New York Café TripAdvisor