Vidéki ízek és ételek, falusi környezet a Zichy Park Hotelben

Foglalás

Gasztronómiai élmények a Parasztudvarban

A régi hagyományokat és a régi idők emlékeit őrző Parasztudvar melléképületei minden évszakban a legkülönfélébb programlehetőségekkel várják a pihenni vágyó párokat, családokat, a céges rendezvények, csapatépítő tréningek résztvevőit. Ünnepek, vigadalmak, disznótorok alkalmával bemutatásra kerül a hagyományokat tisztelő konyhaművészet, az itt készített házi rétes csak úgy vonzza a vendégeket.

 

A vidék ízei és házi disznótor a Zichy Parkban


A téli hidegben egy igazán kiváló, vidékre jellemző program a házi disznótor, ami a hagyományok teljes tiszteletben tartásával kerül megrendezésre. Igaz, egy kissé korán kell felkelni, de ez a vendégeket csöppet sem zavarja, hiszen az élmények és a disznótoros ínyencségek, finomságok abszolút kárpótolják őket a pár óra kiesett alvásért, nem is beszélve a kolbász- és hurka kóstolóból, amit vendégeink magukkal vihetnek.

A disznótort 10 fő feletti társaságoknak, csoportoknak egyedi időpontban is megszervezzük.

 

Disznótoros ételek frissen, a vidék legfinomabb ízeivel


Ahogy a munkafolyamatok elvégzésének is megvan a sorrendje, menete, úgy a disznóvágáshoz készített ételek is szinte kötelezőek.

A hideg idő miatt a disznótorok jellemző itala a forralt bor és a tea. A nap kezdéséhez pedig elengedhetetlen a pálinka. A hajnali hideg ellen az ún. fogópálinkával indul egy hagyományos disznóvágás.

Reggelire pirított máj és hagymás sült vér várja a hajnal óta dolgozó embereket. Azért ez a szokásos reggeli, mert ez készül el leghamarabb.

Ebédre orjaleves, esetleg frissen sült húsok. Az orjaleves húsos karajcsontból főzött leves, zöldségekkel (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé), petrezselyemmel, sóval és borssal fűszerezve, levestésztával tálalva. Délre általában a hájas pogácsa is elkészül – de a hagyományos disznóölések alkalmával főleg estére marad az igazán nagy lakoma. A hurka és a kolbász töltése és a disznósajt elkészítése is délután történik.

 

Vacsorára már terített asztal várja a fáradt, egész nap tüsténkedő embereket. Addigra a húsfeldolgozással is elkészülnek, következhet a pihenés, a vígasság, a lakoma. A sült kolbász, a májas és a véres hurka talán az első, ami beugrik még azoknak is, akik hírből sem ismerik a hagyományos disznótorokat. Ehhez hagymás krumpli, párolt káposzta és savanyúság illik. A disznótoros káposzta, azaz toros káposzta a lakoma nevét is viseli, bár már kevésbé elterjedt étel. A sváb receptnek – ahogy a nevéből is következik – a disznóhús mellett a savanyú káposzta az alapja. Ebbe az ételbe a malac fejét is bele szokták főzni. Vacsorához különféle sült pecsenyék is készülnek, desszertnek pedig szokásos édesség a fánk és a rétes.

Tipikus disznótoros étel még az abált szalonna, a disznósajt vagy a töpörtyű. A kocsonya is disznóvágáshoz köthető, de ezt általában egy héttel a vágás után készítik.

 

Vidéki ízek és ételek Bikácson – Rövid összefoglaló a házi disznótorról

 

A legtöbb állat húsipari feldolgozása ma már nagyüzemi keretek között történik, de a disznóvágást sok helyen még háznál is végzik. A disznó húsának házi hasznosításán túl az esemény jelentőségét inkább a hozzá kapcsolódó szokások és a közösségi összejövetel lehetősége adja. A huszadik század végén és a huszonegyedik század elején a disznóvágás már jelentős turisztikai vonzerővel bír, és manapság is sok vendéglátó kimondottan ezért szervez ilyen rendezvényeket. Itt már nem az állat húsának feldolgozása és minél további elraktározása az elsődleges cél. Jellemzően a közösségi élmény, a disznótoros lakoma és a disznóvágáshoz kapcsolódó népszokások felelevenítése az igazi attrakció.

 

A disznóvágás hagyományosan a téli időszakhoz kötődik. András napkor, november 30-án kezdődik a „szezon”, ezért viccesen disznóölő Szent Andrásként is szokták emlegetni ezt a napot. Régen a sok közös munka alkalmával jöttek össze az emberek, főleg télen, amikor nem kellett a mezőkön dolgozni. Ilyen volt a fonás, a szövés, a hímzés vagy a tollfosztás, de a disznóvágás is. Utóbbinál a nők és a férfiak közösen dolgoztak, mindenkinek megvolt a maga feladata. A férfiak a nagyobb testi erőt igénylő munkákat végezték, például az állat leölése, feldarabolása, míg a nőkre inkább tisztítási, főzési munkák vártak. A hurka, kolbász töltése szintén jellemzően férfi feladat volt.

 

Sok mondás és hiedelem kapcsolódik a disznóvágáshoz, kezdve onnan, hogy mely napokon nem szabad disznót vágni, majd aztán melyik munkafolyamatnál nem szabad beszélni, melyiknél kell hangosan nevetni, vagy hogy a disznót nem szabad sajnálni. Ezeket mind azért kell betartani, hogy jó legyen a hús, vagy a szalonna. A kóstoló hagyománya még ma is él, nem szabad megfeledkezni a rokonokról, szomszédokról és természetesen ezt nekik is illik viszonozni. Délutánra persze jönnek sorban a szívesen fogadott, és a kevésbé örömmel látott vendégek is. Ezek külön csoportja más-más szokást követve versel, hoz valamit, stb. majd általában jut nekik is a bőséges disznótoros lakomából. Ma is az egyik leggyakrabban használt kifejezések közé tartozik a „kolbászból van a kerítés”, amit a gazdagság szinonimájaként használnak, de sokan nem tudják honnan ered. Természetesen a disznóvágáshoz köthető, hiszen régen ilyenkor a kerítésre aggatták az elkészült hurkát, kolbászt.


címkék:

AKCIÓS AJÁNLATOK

Ha csak néhány napja van, és egy kicsit kipihenni vágyik, nyaraljon a Zichy Park hotelben. Élvezze a napsütést, a naponta változó programjainkat, Tolna megye hagyományait életre keltő gasztronómiánkat.

Ez most egy nem akármilyen ajánlat, ha 2 éjszakánál többet tölt el nálunk, a további éjszakák árából 5% kedvezményt adunk ajándékba!!!
Csak hogy a gyönyörű nyárutót élvezhessék csodaszép birtokunkon különleges ételekkel, kalandokkal!

A nyári élmények után jól esik egy kis levezetés. Szállodánk kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik egy kis energiát szeretnének gyűjteni a őszi munkakezdés előtt vagy éppen a nyár fáradalmait szeretnék kipihenni.




Bikács üdítő, friss levegőjén, ahol a madárcsicsergés és a vízcsobogás nyugalmát csupán a fel-felcsengő önfeledt gyermekkacaj törheti meg olykor, hotelünk olyan kalandparkkal várja kedves vendégeit, amely a létező legjobb kikapcsolódást nyújtja gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Várjuk Önt egy "egyéjszakás kalandra" a bikácsi Zichy Park Hotelben! Töltsön el 24 órát a szekszárdi dombok ölelésében, a 15 hektáros Zichy Birtokon, ahol garantált a tökéletes kikapcsolódás.
Érkezési idejétől számított 24 órán keresztül Vendégül látjuk.

Töltsön el egy csodálatos hetet a Zichy Park hotelben. Élvezze a napsütést, a naponta változó programjainkat, Tolna megye hagyományait életre keltő gasztronómiánkat.




AHOL A CSALÁD MINDEN TAGJA JÓL ÉRZI MAGÁT!
Legyen szó közös családi, szabadtéri programról, vagy akár magányos, világ zajától elmenekülő, nyugodt horgászatról, mindenki megtalálja a lehetőséget igényei szerint. Sőt, ha a családból Ön az egyetlen, aki élvezi ennek a sportnak a szépségeit, a család többi tagja is kedvére talál programot magának szállodánkban, vagy akár a szabadban.
A tavat és a halakat mi biztosítjuk, a felszerelését ne hagyja otthon!




""

""

LEGFRISSEBB HÍREK
Aktív pihenéshez a Zichy Park a legjobb úti cél

Itt a nyár, amikor mindenki a jól megérdemelt vakáción, pihenésen töri a fejét. Van, aki már lefoglalta a szállását hónapokkal ezelőtt, de olyan is akad bőven, aki még mindig azon töpreng, hogy mi lenne a legmegfelelőbb úti cél. Most az utóbbiak táborát erősítőknek szeretnénk kicsit segíteni, akiknek gondot okoz az, hogy olyan helyet találjanak, amely a család minden tagjának tetszik.

Egy nap hotelünkben

Ebben a csodálatos időben mindenki a szabadba vágyik, olyan helyre, ahol családja apraja-nagyja megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget. Valljuk be őszintén, hogy a felnőtteknek nem biztos, hogy ugyanakkora élményt nyújt a kalandparkban töténő tombolás, mint gyermekek számára, igaz?

A vidék ízei

Mint az közismert, szállodánk a vidéki vendéglátás elkötelezett híve. Azt szeretnénk, hogy vendégeink a város zajából kiszakadva érezzék a vidéki élet nyugalmát és a gondos kezek által készített ételek utánozhatatlan ízét. A vidéki emberek nyugodt természete és a munka szeretete köszön vissza minden egyes kézzel dagasztott, kemencében sütött cipóban és a nyári melegben órákon át kavargatott lekvárban.  Ezért kerül a reggeliző asztalunkra friss házi cipó, házi lekvár és helyben készített és füstölt kolbász. Most induló receptsorozatunkban szeretnénk megismertetni vendégeinkkel és leendő vendégeinkkel néhány egyszerűen elkészíthető ételt és süteményt, hogy alkalomadtán otthon is élvezhessék a vidék ízeit. 

Tréningek a Zichy Park Hotelben

Feltöltődés és képzés a legjobb helyen Ahhoz, hogy egy tréning vagy szakmai előadás célba érjen, nagyon fontos a jó helyszín megválasztása. Egyrészt mindenképpen érdemes kiszakadni arról a településről, ahol a mindennapjainkat éljük, másrészt nem kell, hogy ehhez a világ másik végére utazzunk. Elég Tolna megyébe, a festői Bikácsra elmenni, ahol a Zichy Park Hotel minden szükséges felszereléssel rendelkezik ahhoz, hogy nyugodt, megfelelően előkészített, kényelmes, de kicsit sem unalmas lehetőségekkel várja a tréningekre, továbbképzésekre érkezőket.  Sőt, még egy egyedülálló extrával is elősegítheti a cél elérését…

További hírek
New York Café TripAdvisor