Programok Tolna megye gyöngyszemében; Bikácson és környékén

Foglalás

Programok Tolna megye gyöngyszemében; Bikácson és környékén

 

Tekintse meg Tolna-megyének, Bikácsnak és környékének sokszínű, kultúrális, történelmi és családbarát programkínálatát, használja ki az élményekkel teli lehetőségeket, ismerje meg a Zichy Park wellness hotel környezetét! Túrázzon, kiránduljon kedvére, vegyen részt a szálloda által szervezett programokon. A szálloda munkatársai készséggel állnak rendelkezésére információ kérés esetén.

 

Bikács nevezetességei:

  • Bikácsi evangélikus templom, ami 1736-ban épült, fontos megemlíteni, hogy a templombelső értékes védett egyháztörténeti örökség.
  • Bikácsi Ökör-hegy: természetvédelmi területén 45 hektáron egybefüggő árvalányhaj mező különösen májusban nyújt lenyűgöző látványt.
  • Kistápéi-láprét: tavasztól őszig színpompás védett növények borítják az erdő közepén található a vaddisznós kertet.

Bikács-Kistápé környékének programjai: borospince Bikács-Kistápé környékének programjai: lovaglás Bikács-Kistápé környékének programjai: hagyományőrzés

 

Környező települések programkínálata

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park programajánlatai GEMENCEN és környékén

A területre érkező látogatók számos érdekes programlehetőség közül választhatnak Gemenc vadregényes ártéri erdejében. Élményt adó szakvezetéses túrákon ismerhetik meg az ártér különleges élővilágát, izgalmas kenutúrákon, madármegfigyelésen vehetnek részt, valamint egyedi természetfotózásra is lehetőség nyílik.  

Duna-menti Sárköz területén található Gemenc festői szépségű ártéri világa. Területét átszövik a „fokok”, melyek részben természetes, részben emberkéz által kialakított eredetű keskeny csatornák. Ezeken keresztül biztosították hajdan a belső területek elárasztását, mely az erdő területén élő gazdálkodók megélhetését segítette. A folyó ártéri növényvilágát a bokorfüzesek, puha- és keményfa ligeterdők jellemzik. Találkozhatunk itt nyári tőzikével, dunai csillagvirággal, ligeti szőlővel. Állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozottan védett rétisas, a fekete gólya és a barna kánya. Gemenc híres kiváló gímszarvas és vaddisznó állományairól, ezért hazánk egyik legjelentősebb vadászterülete. Gemenc a kijelölt turistautakon, tanösvényeken szabadon látogatható. Itt húzódik az országos jelentőségű Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala is.

 

Élet az ártéren – túra a Bárányfoki tanösvényen

A túra résztvevői a tanösvény bejárása során megismerhetőek a jellegzetes gemenci ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, valamint a gazdag élővilág legjelentősebb fajai. A program során számos érdekes információt tudhatunk meg a mély és magas ártér jellegzetességeiről, a holt fa jelentőségéről a természetes erdőkben, valamint az őseink megélhetését biztosító fokgazdálkodásról is.

Program időtartama: 2 óra
Túra hossza: 2 km
Helyszín: Bárányfoki szabadidőközpont parkolója
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, GPS: N46.345580 E18.785784
Részvételi díj: 20 főig 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Információ, jelentkezés programjainkra: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tel.: +36 (30) 405-4571

 

„Hódító hód” kenutúrák

A szakvezetéses kenutúra a vadregényes Vén-Dunára kalauzol, mely egykor a Duna főága volt. A résztvevők megismerkedhetnek a területen élő hódok életmódjával, megcsodálhatják a folyóparti ártéri erdőt és az itt élő vízimadarakat.

Program időtartama: 3 óra
Túra hossza: 6 km
Helyszín: Baja-Dunafürdő, Bárka pihenőház
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről Kecskemét felé közlekedő helyközi autóbusszal. GPS: N46.197106 E18.918629
Részvételi díj: 2500 Ft/kenu + 15.000 Ft/szakvezető
Hasznos: Az ár tartalmazza a 4 személyes kenu és az evezők és a mentőmellények bérlését, valamint a szakvezetést. 
Információ, jelentkezés programjainkra: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tel.: +36 (30) 405-4571

 

Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci erdő Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, 20 ezer hektáros területe Paks - Dunaszentbenedek vonalától az országhatárig a Duna jobb és bal partján terül el. Ebben a különleges síkvidéki, átréri erdőben kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút vonala.
A Pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul a vonat, nyomvonala a Duna és a Sió vonalát követve a Gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami tulajdonú területeken halad, és napjainkban a faanyagszállítás mellett főként idegenforgalmi, ökoturisztikai feladatokat lát el. A 30 kilométeres pályán egészen a Szekszárdtól 6 km-re lévő Bárányfokig utazhatnak a kirándulók.
A kisvasút hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Gemenc-Dunapart állomásig menetrend szerint közlekedik, téli időszakban zárt, fűtött kocsikkal. Az utazás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kenuzással, kerékpározással, gyalogtúrákkal, melyekhez szakvezetés is igényelhető.

 

Régészeti telep Regölyben

Regöly a Siófokot Szekszárddal összekötő 65-ös főút közvetlen közelében fekszik, 15 km-re a tamási termálfürdőtől. A falu egy hatalmas kiterjedésű, későbronzkori, majd később Kelta földvárra épült, ami a Kapos és Koppány folyók torkolatában egy dombon helyezkedik el. A két folyó kiszélesedő, tág medencéjét gyönyörű Pannon dombok ölelik körül, gazdag vadászmezőt, jó legelőt, és termékeny földet biztosítva hosszú évezredeken keresztül az itt élő embereknek. Ezen kincsei és jó védhetősége miatt stratégiailag kiemelkedő fontosságú hely volt a történelem előtti idők óta.
Kultúrák sokasága halmozódott egymásra itt és tette gazdaggá a falu múltját, érdekessé jelenjét, és teheti gazdaggá jövőjét is. Ezen a helyen, a falutól keletre, egy kis ártéri domb körül van nyolc hektárnyi területem, ahol 1982 óta működik egy kísérleti régészeti telep.

Info: Cziráki Viktor - 30 / 210 2494

 

Wosinsky Mór Múzeum – Simontornya

Az intézményben jelenleg négy állandó kiállítás várja a látogatókat.
Régészeti kiállítás: az őskortól a kora Árpád-korig mutatja be Tolna megye történetét.
Megelevenedett képek: egy kisváros a századfordulón - helytörténeti kiállítás.
A tárlaton egy jelképes sétával Szekszárd kelet-nyugati irányú tengelyén haladhatunk végig, olyan nevezetességek, épületek, műemlékek között, melyeket annak idején a városunkba látogatók is megcsodálhattak.
A pincemúzeumban a régészeti- és fegyvergyűjtemény páratlan ritka darabjait veheti szemügyre az érdeklődő. (Csak bejelentkezés alapján látogatható.)
A múzeum állandó kiállítása is sok érdekességgel várja vendégeit.

Nyitva tartás:

Április 1 - szeptember 30. között: keddtől vasárnapig 10-16 óra között (hétfőn zárva)
Október 1 - március 31. között: vasárnap és hétfő kivételével mindennap 10-16 óra között

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park programajánlatai Paks, Tamási, Dombóvár környékén

A térségbe érkező természetkedvelő látogatók számos, még viszonylag kevéssé ismert természeti kincset fedezhetnek fel. A Dél-Mezőföld mozaikokban fennmaradt természetközeli homokpusztái, löszpusztarétjei, homokbuckák között megbúvó láprétjei sok különleges, védett fajnak adnak otthont. Az érdeklődők számos érdekes túracélpont közül választhatnak.

A területen található a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet, valamint négy apró, ám annál értékesebb természetvédelmi terület – a Bölcskei Nőszirmos-rét Természetvédelmi Terület, a kétéltű faunájáról híres Kapszeg-tó Természetvédelmi Terület, a gazdag madárvilággal rendelkező Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület és a Szakadáti legelő Természetvédelmi Terület.

 

Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet

A Tolna és Fejér megyék határán elterülő tájvédelmi körzet természeti értékeit, felszínalaktani adottságait a jégkorszak idején vastagon felhalmozódott löszréteg határozza meg. Délen a Duna hordalékaként itt maradt homoktalajon homoki legelők, löszpusztarétek és láprétek jöttek létre. A terület kiemelkedő természeti értékei a különféle orchideák, a tátorján és a tarka sáfrány. A nagydorogi állattartó telepen őshonos háziállatokat lehet megtekinteni. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai garantált túrákkal, valamint előzetes egyeztetés alapján kérhető programokkal várják a látogatókat.

 

Madárlesen a Pacsmagi-tavakon

A Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők a túra során szakvezetéssel járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség.

Program időtartama: 4 óra
Túra hossza: 8 km
Helyszín: Tamási és Pincehely között a 61-es út 52-es táblájánál
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő
Hasznos: A program a reggeli órákban, május 1-jétől szeptember 30-ig kérhető. Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok, kullancsok elleni védelem.

Információ, jelentkezés programjainkra: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tel.: +36 (30) 405-4571

Szakvezetéses túrák a természetvédelmi területeken

A látogatók érdekes szakvezetéses túrákon vehetnek részt bármely természetvédelmi területen (Bölcskei Nőszirmos-rét Természetvédelmi Terület, Kapszeg-tó Természetvédelmi Terület, Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület) illetve tanösvényen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek vezetésével.

Ár: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Tamási Termálfürdő

A vidék legjelentősebb települése és a kistérség központja a közel kilencezer főt számláló kisváros. A Tamási Termálfürdő a megye egyik legjelentősebb fürdője, amely a Várhegy fenyvessel borított lábánál, 7 hektáros zöldterületen, gyönyörű környezetben található. A termálfürdő egész évben folyamatos nyitva tartással várja vendégeit. A termálfürdő téli nyitva tartás alatt, október közepétől április végéig a téliesített ülőpados és a nyitott ülőpados termálvizes gyógymedencék üzemelnek. Még a nyári nyitva tartás alatt május elejétől október közepéig 5 db különböző méretű és vízhőmérsékletű termálvizes medence, 1400 m²-es vízfelülettel várja a fürdőzni vágyókat.

 

Atomenergetikai Múzeum - Paks

A Paksi Atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos dokumentációkat felsorakoztató kiállítás 2000 négyzetméteren.
A fogadótér hat interaktív számítógépe hat témát dolgoz fel, ez a helység azonban vetítések és előadások tartására is alkalmas. A hatalmas tér három részre tagolódik: irodák, vitrines kiállítótér (relikviákkal, kitüntetésekkel, emléktárgyakkal) és a harmadik a nagyberendezések területe.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8.00 - 15.00 óráig, szombaton 9.00 - 13.00 óráig

 

Néprajzi magángyűjtemény - Szekszárd, Szőlőhegy

Szekszárd-Szőlőhegyen két népi műemlék jellegű épületben, eredeti környezetben Sárközt bemutató néprajzi magángyűjtemény látható.
Vendégeimnek bemutatom a nyitott kéményes konyhát, a sárközi tisztaszobát, a gazdasági élet tárgyait.
A présházban és a pincében a szőlőfeldolgozás eszközei láthatók. A bemutatott tárgyak nagy része 100-150 éves.
Igény szerint vállalom a Sárközzel kapcsolatos bármely témában előadás tartását, valamint sárközi népdalok tanítását. A helyszínen borkóstolásra is lehetőség van 900 Ft/fő áron 3féle bor kóstolhatnak a vendégek és pogácsát kapnak borkorcsolya gyanánt.
Belépő: 400 Ft   nyugdíjas/diák: 300 Ft, mely tartalmazza a tárlatvezetést is  élőszóban (kb.30-60 perc).

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezés alapján
Tulajdonos: Tóth Gáborné Bogár Éva
7100 Szekszárd, Szőlőhegy u. 52-54.
Tel: 74/413-177, 30/852-0890

 

Kékfestő Múzeum - Tolna

A Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum igen tekintélyes múltra tekint vissza. 1810-ben alapította Kintner András. A műhelyben jelenleg hatodik generációként dolgozik Horváth Tibor (kékfestő népi iparművész) és Horváth Tiborné (Nagy Mária) kékfestő népi iparművész. Horváthné, szülei Nagy József (1923-1987) és Nagy Józsefné (1925- ) mellett tanult bele a szakma rejtelmeibe. Nagy József 1935-ben került a kékfestő műhelybe inasnak, és haláláig ott dolgozott. Nagy Józsefnével 1948-ban házasodtak össze, azóta ő is tevékeny résztvevője a kézműves szakmának. A szülőktől lányuk, Nagy Mária vette át a tevékenységet, aki 1989-ben megkapta a népi iparművész címet. Férje, Horváth Tibor szintén elnyerte ezt a címet 1990-ben. A mai napig közösen dolgoznak a kékfestő műhelyben. A több mint száz éves mintafákkal történő kézi tarkázás és a tradíciót őrző, de a mai kor igényeinek megfelelő termékek tervezését a feleség végzi. A mintázás másik része, vagyis a méteráru tarkázása a férj feladata. A méteráru mintázását a múlt század elejéről származó mintázó géppel (ún. perrotin-nal) végzi.

A Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum, a mai napig a régi eszközökkel, gépekkel és több száz különböző mintafával dolgozik. A még műhelyként is működő kékfestő múzeum csoportosan látogatható tavasztól őszig. A látogatóknak bemutatót tartunk mintázásból, valamint végignézhetik a műhelyt és megismerhetik a gépeket, a kékfestés munkafolyamatait. A bemutató kb.30 perc élőszóban.
Vásárlási lehetőség az itt készült kékfestő termékekből: méteráru, terítő, szalvéta, kötény, szoknya, ruha, párna, valamint különböző kézműves ajándéktárgyak.
Műhelylátogatás és vásárlás előzetes bejelentkezéssel az elérhetőségeknél megadott telefonszámokon.

Cím: 7130 Tolna, Kossuth L. u. 21.
Tel: (74) 540-723, (30) 691-4033
E-mail: kekfesto@gmail.com

 

Kalap- és Sipkamúzeum - Nagydorog

A Kalap és Sipka Múzeumot és emlékszobát néhai Stockinger Artúr plébános hagyatékából a Riedel család és a Nagydorogi Önkormányzat létesítette.

Az emberekkel való megismerkedés vágya hajtotta a gyűjtőt a hazai és külföldi utazásain. Ezekről egy-egy népviseleti tárgyal elsősorban kalapokkal, fejfedőkkel tért haza. Egyre bővülő fejfedőgyűjteményt eleinte csak a plébános úr látogatói ismerhették meg, de a falu népének sem volt ismeretlen a kalapgyűjtemény, mert Artúr atya rendszeresen hordta a kalapokat: olykor egy mongol kucsmában, lapp sapkában vagy skót öltözetben ment sétálni vagy  ügyeit intézni a faluban ebben nem valami különcködés vezette, hanem az ismeretterjesztés, a tanítás vágya, és az, hogy egy szűkebb közösségben élők is megismerhessék a távoli népek szokásait.

Halála után, 1995-ben a Riedel család a Nagydorogi Önkormányzat segítségével mindenki számára megnyitotta a féltve őrzött kalapgyűjteményt, a Kalap- és sipka Múzeumot, amely azóta folyamatosan gyarapodik, szépül.

A kiállításon több mint 130 kalap és sipka látható a világ számos tájáról.  Európából (Anglia, Skócia, Olaszország, Balkán, Skandinávia, Spanyolország, Lappföld) Afrikából (Tunézia, Mali),Ázsiából (Törökország, Japán, Kína, Mongólia, Közép-Ázsia, Közel-Kelet) Észak és dél Amerikából, Ausztráliából. Különösen a közép-afrikai, az ausztrál bőrkalapok, a kolumbiai indiánok londoni mintájú keménykalapja, a kínai gyereksapka. Érdekes a tübitejka gyűjtemény, a fezek színes kollekciója, az arab fejsál, az Alpok vidékének kalapjai, amely egyszerre népi és városi viselet.

A magyar kalapviseletet egyebek között kucsma, süveg, hortobágyi csikóskalap, pörgekalap, somogyi ünnepi juhászkalap, Kossuth-kalap, székely szalmakalap képviseli. A gyűjtési körbe a divatkalapok és egyensapkák nem tartoznak bele, de azért van néhány kivételes darab: több barett, német katonai sapka a világháborúból, szovjet katonai usanka, doktori kalap Angliából, cilinder, keménykalap stb...

Egy tucat jellegzetes öltözék, suba, cifraszűr, parédés kocsis öltözete, palóc népi viselet, dirndli, skót férfi viselet török és kolumbiai indián öltözet egészíti ki a kalapgyűjteményt.

 

 


címkék:

AKCIÓS AJÁNLATOK

Az őszi színek varázslatosak, a végtelen sárga, narancssárga, vörös levelek csodálatos kavalkádja megunhatatlan. Véget ért a nyár, de ez az idő is épp olyan élményekkel kecsegtet. És még egy plusz ajándék: MOST a gyermekeknek 6 éves korig a szállás ingyenes!

A nyár után, végre újra együtt lehet a család egy gondtalan pihenésre. Sok izgalmas, sokszínű programajánlattal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Jöjjön és csodálja meg az őszi természetet nálunk, mely október végén is számtalan kirándulási- és programlehetőséggel várja Önt és Családját!

Nagysikerű hamisítatlan vidéki hangulatú disznóvágásra várjuk négycsillagos kényelemben! A vidéki élet hagyományait felelevenítve szombat kora reggeltől egész napos programot kínálunk, a vállalkozó kedvűek részt vehetnek a disznó feldolgozásának folyamatában, elleshetik böllérünk és főzőasszonyaink fortélyait.

Október 23-a Szabadság Napja. Ezen a hétvégén megemlékezünk a magyar történelem egyik legjelentősebb időszakáról. Múltidéző programokkal, mécsesgyújtással emlékezünk meg '56 hőseiről. Az ünnepi momentumok mellett a főszerep a pihenésé, a lazulásé és a változatos családi aktivitásoké egy kis wellness élménnyel fűszerezve.

Lepje meg az Önnek oly kedves szeretteit élménnyel! Különböző időszakokra választható ajándékutalványainkat egyszerűen e-mailen és postán is el tudjuk küldeni, hogy igazi örömteli arcokat lásson!

Mi gondolunk a csendes téli estékre is, amikor jó bevackolni magunkat! Élvezze a vidéki tél szépségeit a Zichy Park Hotelben! Szállodánk hatalmas parkjában megfigyelheti a a téli természet csodáit.

Töltse a Zichy Park Hotelben a Karácsonyi Ünnepeket! Ajándékozza meg családját néhány nap tökéletes kikapcsolódással.
Mi mindenről gondoskodunk, Önnek csak az ajándékokat kell majd becsomagolnia.

A két ünnep közötti csendes időszak néha hihetetelenül kell. Kell, hogy egy kicsit leeresszünk a felfokozott karácsonyi hangulat után és rápihenjünk a  pörgős szilveszter előtt.

A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés. Hogy is lehet igazán jól kezdeni a 2019-as évet, mint egy igazán bőséges, mesterien elkészített étkekkel, fergeteges hangulattal?!"Csoportépítő"

Értékelés időpontja: 1 héttel ezelőtt

"Egy 80 fős csoporttal érkeztünk ide több városból is, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az embereket. Itt minden a rendelkezésünkre állt az előadóteremtől az esti zenés táncolásig. A kollégá kifejezetten élvezték a faulisias hangulatot az állatokkal együtt. A svédasztalos tálalás jól elő volt készítve választékos és..."

LEGFRISSEBB HÍREK
Egy recept, amit imádni fog a család: beregi csirke

A nagymamáinknál valószínűleg senki sem tud jobban főzni a világon... Lehet, hogy finomabb, lehet, hogy szebb, amit egy étteremben kapunk, de azokból a fogásokból hiányzik az a feltétel nélküli szeretet, az az odaadás, amit a nagyi minden alkalommal belecsempész az ételbe.

gyógyító háziálllatok - birtok szálloda

Senki sem tud ellenállni egy kiscicának, kiskutyának vagy akár egy póninak. Azonnal szeretnénk megsimogatni, a közelében lenni, etetni, gondozni. Az állatokkal való időtöltés, törődés pedig pozitívan hat a lelki állapotra, csökkenti a stresszt, megnyugtat. Erre a felismerésre már a XVIII. században rájöttek a szakemberek és ebből az időből vannak az első feljegyzések pszichoterápiában alkalmazott állatokról is. 

Őszi kikapcsolódás, túrázás

Vége a nyárnak, elkezdődtek ismét a dolgos hétköznapok. Tele élményekkel, kicsit szomorkásan hagyjuk magunk mögött az elmúlt heteket. Ám az ember természetes igénye az alkotás, a munka és a tanulás, így augusztus vége felé a megszokott napirendet és az új kihívásokat már jólesően vesszük tudomásul.

A vidék ízei - gyümölcsleves

Nyári étlapunk legkedveltebb fogása vitathatatlanul a tejszínes gyümölcsleves. Vendégeink kortól függetlenül rajonganak érte, főszakácsunk, Teca pedig nem győzi készíteni. Nem túl édes és nem túl fűszeres – éppen csak szelíden megmutatja magát a fahéj és a szegfűszeg. A friss nyári gyümölcs és a lágy tejszín ha találkozik a leveses csészében, attól mindenki egy kicsit boldogabb lesz. A receptet természetesen megosztjuk Önökkel, bár egy összetevő mindenképp hiányozni fog: főzőasszonyaink szíve-lelke, amit minden általuk készített ételhez hozzáadnak.

További hírek
New York Café TripAdvisor